Feledés (Oblivion, 2013) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Feledés (Oblivion, 2013)

oblivion2013.jpgTom Cruise új filmje olyan, mintha legalább a felét egy halom híres és jó sci-fiből ollózták volna össze (Hold, Mátrix, 2001: Űrodüsszeia). Ebből kiindulva nem is volna ez olyan rossz film (hiszen már bevált paneleket használ), ha nem motoszkálnának ott végig az ember fejében a miértek. Például hogy ha olyan baromi fontos feladat a drónok javítása, és a kutak biztonsága, akkor miért két ember dolgozik rajta összesen? De ne szaladjunk ennyire előre. 


oblivion-04.jpg


Szóval adva van Tom Cruise, meg vele egy karót nyelt vöröske, bizonyos Vica, akik kettecskén éldegélnek egy statikai szempontból nem túl előnyös építményben (képünkön), ami úgy néz ki, mintha az Apple tervezte volna minden nyamvadt négyzetcentiméterét. A Földön vagyunk, a nem túl távoli jövőben - az emberiség megnyert egy háborút egy titokzatos faj, az ún. dögevők ellen, de azon az áron, hogy a Föld nagy része lakhatatlanná vált. Ezért aztán mindenki elhúzott a Titánra, vagy a Föld melletti gigantikus űrállomásra, a TET-re (ezt akárhányszor emlegették, folyamatosan TEK-nek hallottam, ennyit a paranoiáról). A földön már csak hatalmas hidrokutak vannak, hogy elszivattyúzzák a maradék használható vizet későbbi jó célokra. Ezeket (TIE-vadászokra távolról emlékeztető) drónok őrzik a felszínen portyázó dögevőktől, no és ezeket a drónokat javítgatja az instabil építmény kéttagú legénysége, akik úgy tudják, ők az utolsó emberek a bolygón. Persze nem. Ez mondjuk nem olyan egetverő spoiler, mivel már a trailer is lelőtte, hogy Tom Cruise-t bizony csúnyán átverték. Mindenesetre a film első felében még bőszen szereli a repkedő gyilkológépeket, és csak néha vannak fekete-fehér látomásai arról, hogy valami csajjal kavar az Empire State Building tetején, mert ugye minden posztapokaliptikus sci-fibe kell egy ikonikus amerikai épület romokban.


empire-state.jpg


Már ekkor felmerül az emberben, hogy ha ez olyan baromi fontos feladat, akkor miért egy kéttagú legénység végzi, miért nem mondjuk tízen. Vagy ha tudnak hatalmas röpködő fegyvereket gyártani, akkor miért nem tudnak szerelőrobotokat is, mondjuk legalább akkora számban. Lényeg, ami lényeg, Tom Cruise egyik nap talál a radioaktív zónától nem messze (oda nem szabad berepülni, mert különben meghalsz) egy jeladót, ami gps koordinátákat sugároz a Földön kívülre. A megadott helyre aztán le is zuhan egy űrhajó, és benne egy halom hibernált ember, de a drónok, akik arra vannak programozva, hogy minden idegen ellenség, mindet lemészárolják, egy kivételével, akit Tom Cruise megment. Vica ennek nem örül, neki gyanús az új lány, annál is inkább, mert amint felébred, a nevén szólítja Jack-et (ja, így hívják Tom-ot). Vica háta mögött aztán rá is beszéli a csaj, hogy vigye el a gép roncsaihoz, hogy megkeresse a fekete dobozt, Tom meg még sosem látott más nőt a vöröskén kívül (vagy legalábbis nem tud róla, mert a küldetés biztonsága érdekében törölték a régi emlékeit, innen a cím), és engedelmeskedik. A roncsnál persze elkapják őket a dögevők, no, és ekkor kiderül, hogy azok valójában emberek, akiket Morgan Freeman vezet. Elmesélik Jacknek/Tomnak, hogy ő valójában az ellenségnek dolgozik, akik szárazra szívják a Földet, aztán továbbállnak.


Tom-Cruise-Oblivion1.jpg


Szóval a TET mégsem olyan jó fej, úgyhogy érdemes volna mielőbb felrobbantani. Egy drónnal el is tudnák juttatni rá az atomot, de egyedül Jack tudja programozni a drónokat. Hogy miért nincs más élő ember a jól láthatóan városnyi kolóniában, aki kicsit is konyítana az ilyesmihez, az megint csak jó kérdés. Jack nem akarja elhinni, amit hall, ezért Freeman azt tanácsolja neki, ruccanjon át a radioaktív(nak mondott) zónába, és majd megváltozik a véleménye. Ez volna a film második csavarja, de kajakra nem lepődünk meg rajta, hogy a zóna határán túl is van élet, meg egy másik Tom Cruise, aki egy másik Vicával karöltve javítgatja ott a drónokat. Hogy erre az agyafúrt átverésre miért van szüksége a valódi dögöknek, jó kérdés, nem is kapunk rá választ, legyen elég annyi, hogy annak idején, mikor az emberiség felvette a kapcsolatot ezekkel a nem túl jóindulatú idegenekkel, Jack és Vica vezette az űrhajót, de elfogták őket, és klónozták, majd visszaküldték a Földre tízezrével. Ez a klónos sztori épp olyan, mint a Hold (Moon, 2009) sztorija, a hatalmas emberkeltetők pedig egy az egyben a Mátrixból (1999) nyúlattak le. Egy kisebb, teljesen indokolatlan csatát követően, melyben megsemmisül az erre programozott drón, Jack feláldozza magát, és személyesen elrepül a TET-re, ami közelről egy hatalmas vörös szem (vö. HAL a 2001:Űrodüsszeiában, vagy a Terminátor szeme). Ott aztán hősiesen felrobbantja az atomot, amitől leáll a drónhadsereg, és vége a földi elnyomásnak.


tet-oblivion-300x233.jpg


És most jön a befejezés legdurvább része: a korábban lezuhant csaj, aki egyébként régen Jack neje volt (nem hiszitek el, de anno az Empire State Building tetején volt a leánykérés) később boldogan él egy idillikus tóparti házban az egyik Tom Cruise-klónnal - végülis tökmindegy, mindegyik ugyanúgy néz ki, nem?



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr515244890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása