Vasember 3 (Iron Man 3, 2013) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Vasember 3 (Iron Man 3, 2013)

vasember3.jpgSajnos a Vasember-trilógia túlságosan epikus befejezést akart magának, és amint a mondatszerkesztésből és a sokat sejtető sajnos kifejezésből is egyértelműen kiderül, ez kevésbé jött össze. De csak akkor, ha kritikus szemmel nézem a filmet, mert amúgy kiváló szórakozás, magával ragad, meg minden amit akartok, de ahogy A sötét lovag: Felemelkedés esetében kellett egy másodszori megnézés, hogy kiszúrjam az ordas nagy hibákat, illetve az apró körömpiszoknyi szálkákat, úgy a Vasember 3-ról kifelé jövet a mozi folyosón máris tudtam nyühögni, hogy: eh, ez azért lehetett volna jobb is.

Kezdjük a spoilerrel, az óriási csavarnak szánt becsapással. Mandarin csak egy színész. Itt vált teljesen komolytalanná a dolog, de egyelőre maradjunk csak ennél a momentumnál. Tény, hogy Sir Ben Kingsley elvitte a görnyedt hátán a jeleneteket, abban a három darabban, amiben benne volt, de ezen túl óriási csalódottság övezi a előzetesekben úgy harsogott mandarini gigászi gonoszságot, amint újra és újra eszünkbe juttatják, hogy ő csak egy báb. Csavarnak csavar, de szerintem a szarabbik fajta.


A nagy ellentétek, ha összecsapnak. Tony Stark (Robert Downey Jr.) megfosztatik "szupererejétől" és úgy kell boldogulnia, míg a csúf gonoszok emberfeletti két lábon járó hegesztőpisztolyok. Tekintve a Vasember 1-2 világát én azt mondanám, hogy ez egy kicsit sok. Ugyan nem volt időm - és ez bizony az én hiányosságom - , hogy utánanézzek, volt-e a Vasember képregény történelme során ilyen jellegű ellenség, de gyanítom volt, csak nem így, vagy nem ezekhez a típusú ellenfelekhez kellett volna nyúlni. Persze vásár után okos a paraszt, meg én egy filmet se forgattam, de elnézve az első két filmet azt mondhatom, hogy ez egy kicsit túl elrugaszkodott megoldás és túl nagy falat egy igenis emberi Tony Starknak. Persze maga Vasember sem létező dolog, tiszta sor, de azt a technológiai fejlettséget sokkal könnyebben beveszi a gyomrunk, mint a mutáns lávaemberek puszta létezését. Igen, nekem az ostorpattogtató Mickey Rourke sokkal hitelesebb, ez van, lehet utálni.

Mivel a film minden hibája ellenére rohadtul látványos és még menő is, de mint az atom, ezért nincs szívem 4/5-nél rosszabb értékelést adni, pedig valahol azért megérdemelné.



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr815326423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2013.05.30. 16:25:31

Alapjában véve egyetértek, 1-2 keresetlen szó csak:
- a "tűzokádó" gonoszok a képregényben is megjelentek, a 2005/6-ban (USA-ban) megjelent Warren Ellis írta Extremis sztoriban, amire a 3. rész épül alapvetően;
- a hitelesség esetén ne feledjük, hogy egy Thor és egy Avengers után vagyunk, amelyek fényében egy ilyen tűzfújó, regenerálódó gonosz teljesen átlagosnak mondható, abban viszont igazat adok, hogy a két Vasember előzmény világában idegenül hatnak. A fő probléma egyébként szerintem a főgonosz színtelensége, még a 2. rész nem éppen túldimenzionált Rourke gonosza is karakteresebbre sikerült.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása