Z világháború (World War Z, 2013) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Z világháború (World War Z, 2013)

80 nap alatt a Föld körül Brad Pittel

worldwarz.jpgBrad Pitt népmesét csinált a zombiapokalipszis témájából: ahogy a szegény parasztlegény elmegy a beszélő fához, onnan meg a mittudoménmilyen tóhoz, onnan meg tovább valami harmadik fura mesebeli izéhez, szóval ahogy ez a toposz hömpölyög előre a népmesékben, épp úgy utazik a Z világháború hőse keresztül-kasul a világban, hogy megkaparintsa a fele királyságot a szörnyű járvány ellenszerét. Előbb Koreába megy, de ott nincs semmi, aztán Izraelbe, de alighogy beteszi a lábát, bezombul az egész, szóval onnan is tovább áll, és ez így megy tovább, és már elment a játékidő fele.

 

Igazi in medias res felütéssel kezdődik a film: rövid családi idillt követően (mely csak azt szolgálja, hogy megtudjuk, Brad Pittnek van neje, meg két gyereke) egy nagyvárosi dugó kellős közepén találjuk magunkat, ahol szó szerint egyik pillanatról a másikra úrrá lesz a veszettség az embereken, akik a) őrjöngő zombikká, vagy b) őrjöngő zombik elől pánikszerűen menekülő tömeggé válnak. Már ettől a felütéstől támad egy fura érzésünk, hogy ez nem az ún. okos zombifilmek sorába fog tartozni, és ez a sejtésünk a további 100 percben be is igazolódik: ez a film ugyanis nem feszeget különösebb kérdéseket, és nem próbálkozik olyasmivel, mint a társadalomkritika. Tulajdonképpen az egész egy nagy tabló, ahol az egymást követő jelenetek csak azt szolgálják, hogy látványos képeket mutassanak őrjöngő zombihordákról. Ez utóbbi fronton legalább egy igazán érdekes megoldás akad a filmben: az élőhalottak arctalan, hömpölygő víztömegként való ábrázolása tényleg egész jól sikerült. Minden más szempontból azonban ezek a zombik a filmtörténet legunalmasabb hasonszőrű szörnyetegei közé tartoznak.

 

 

Először is a zombik ábrázolása olyan, mintha az egész világot magyar lakótelepi házmesterré változtatta volna a szörnyű kór. Semmi nem idegesíti annyira ezeket a dögöket, mint a zaj, folyton hallgatóznak, és ha valahol valaki pisszen egyet, esetleg túl hangos a zene, akkor egyből bedühödnek, és őrjöngeni kezdenek. Persze ez nem társadalomkritika, csak simán egy béna fordulat, ennek felismerése vezeti el ugyanis Brad Pittet odáig, hogy a film második felében baltával a kézben halkan sompolyogjon folyosóról folyosóra. Az egészségügyi világszervezet zombik őrizte kutatólaborjában való osonás egyébként a film egyik legjobban sikerült, legfeszesebb része, a gond mindössze annyi, hogy teljesen indokolatlan. Brad Pitt azért oson be, hogy kicsempésszen onnan egy halom veszélyes vírust/baktériumot, rájön ugyanis, hogy a betegeket/betegséget hordozókat nem támadják meg a zombik. Tehát ha a túlélők fel akarják venni a harcot az élőhalottak ellen, nem kell mást tenniük, mint beoltani magukat valami veszélyes, de gyógyítható betegséggel, és akkor láthatatlanok maradnak a dögök számára. Miután élete kockáztatásával megszerzi a szükséges ebola/tbc/satöbbi vírust, már jönnek is érte az ENSZ-től, hogy fegyveresek kíséretében elvigyék a családjához a jól végzett munka jutalmául. És itt jön a millió dolláros kérdés: miért Brad Pittnek, és két másik szerencsétlennek kellett fél óráig rohangálnia 80 zombi között, ahelyett, hogy odahívta volna a fegyveres haverjait, akik bemennek, ledarálják a zombikat, és kihozzák az ellenszert?

 

 

De nem ez az egyetlen teljesen bagatell eleme a Z világháborúnak. Ott konkrétan vonyítottam a fájdalomtól, hogy Izrael az egyetlen épen maradt állam, és azért, mert ők tudták egyedül előre, mi fog történni és ezért (most figyelj!) építettek egy nagy falat! Tényleg! Egy rohadt nagy falat építettek a zombik ellen. És miért jutottak be mégis a zombik? Mert a fal mögött élők elkezdtek énekelni és táncolni, ami annyira feldühítette a holtakat, hogy egymás hegyén-hátán felmásztak a falra, amelyet éppen nem figyelt senki, mert mindenki bent bulizott. Bazdmeg! Persze a jó Brad innen is sikeresen kijut egy repülővel, a fedélzeten pedig annak rendje és módja szerint aztán szintén bezombul mindenki - ez utóbbi problémát pedig úgy próbálja meg orvosolni hősünk, hogy elhajít egy kézigránátot a repülőn. Ismétlem: kézigránátot robbant egy repülőn, és mindezt a túlélés érdekében teszi! Komolyan, itt már elkezdtem gondolkodni, hogy lehet, hogy ez csak valami jópofa poén.

 

 

A Z világháborúval több probléma is akad: nem csak a szereplői agyatlan zombik, hanem azok is, akik megírták az egészet. És ez még mindig nem lenne gond, elvégre van az a helyzet, amikor az ember nem vágyik másra, csak eszetlen darálásra a filmvásznon. Abban a kategóriában azonban már készültek ezerszer jobb és viccesebb filmek (lásd: A dög trilógiát), jelen esetben pedig épp az a legnagyobb baj, hogy jól láthatóan a készítők sem tudták eldönteni, hogy a nyomasztó moralizálás és az agyatlan pusztítás közül melyik irányba vigyék el a filmet. Így aztán lett ez a nagy katyvasz, ami a nézőt sem tartja többre átlagos, agyatlan, gondolkodni képtelen zombinál.

 

Végezetül egy kínzó kérdés, ami mindig is foglalkoztatott: a zombivá alakulással miért változnak meg az emberek hangképző szervei? Értsd: hogy képesek olyan üvöltést és hörgést hallatni, amire átlagos ember soha nem lenne képes fiziológiai okokból? Aki tudja, mondja már meg, hogy van ez!

 

UPDATE: Mai hír, hogy már írják a Z világháború 2-t. Isten irgalmazzon nekünk!




A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr16225873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.05.29. 15:20:18

Szerintem teljesen nézhető volt, de az agyat rendesen ki kellett kapcsolni...

Nyunyo 2014.05.29. 15:36:03

Persze hogy nézhető volt, de az is biztos, hogy ilyen ótvar szar filmet ritkán lát az ember. Szerintem a készítők amúgy azzal nem voltak tisztában hogy ők most filmet forgatnak... vagy nem tudom

badogosmester 2014.05.29. 15:59:58

A lehetőség adott: forgass egy jobbat. :-)

van_itt_valaki? 2014.05.29. 16:45:38

@badogosmester: Ja, és ha nem ízlik a tojás, akkor tojjak jobbat? Ezt a szar érvet annyiszor leírták már, nem kell ahhoz filmkészítőnek/dalírónak/stb... lennem, hogy kritikával éljek egy mű kapcsán.

Amúgy ennyire tájékozatlan és buta vagy, vagy csak trollkodsz?

erid 2014.05.29. 18:24:02

Egyébként sem adott a lehetőség!
Ugyan már, ki adna itthon pár millió dolcsit, hogy leforgassuk...? Talán a Vajna?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.29. 19:03:45

majdnem elaludtam rajta mikor néztem. :S

Rébusz 2014.05.30. 00:27:47

Jó régen ment ez a film a mozikban.. Nekem tetszett az "ellenszer" ötlete, igazából ebben a műfajban nincsenek nagy elvárásaim, mint pl. társadalomtudományi háttér, célzások, tanulságok stb. Látvány, fantázia, inkább ezeket tartom lényegesnek. A hangra való érzékenység az I am Legend-ben is ugyanúgy a legfontosabb ismertetőjük a zombiknak, tehát nem Pitt ötlete. Egy dolog zavart engem a filmben, a nyilvánvaló szarvas hibák. Több is volt, emlékszem, de most csak egy jut eszembe: amikor a börtönben a kémnek, ha jól emlékszem, az volt, az összes foga hiányzott, mégis úgy beszélt, mint akinek minden foga megvan.

Halálosztó Babgulyás 2014.05.30. 03:47:53

@Rébusz: Mi az a szarvas hiba? Hibás szarvas? Kevesebb lába van?

ComLo 2014.05.30. 08:21:02

@ZF2: Ha kikapcsolom az agyamat azt ugy hivjak KOMA. Abban az allapotban pedig ritkan szoktak filmet elvezni.

victor vacendak 2014.05.30. 09:43:15

ebolát biztos nem csempészett a laborból, mert annak nincs ellenszere. csak a filmekben :-D
egyébként a film minden részletében az ultraszar kategóriába tartozik.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.30. 09:46:18

egyetértek. ez a film elég retek volt. se füle se farka, és tényleg irgalmatlan ökörségekkel volt tele. kínszenvedés volt végignézni. inkább megnézem a holtak hajnalát, a régit vagy az újat tök mindegy, de ez tényleg nagyon nem jött be.

badogosmester 2014.05.30. 09:50:16

@erid: Gondolom nem írtál közvetlenül a szerzőknek, hogy fos az egész? Meg gondolom nem írtál jobb forgatókönyvet, amire pénzt kérhetnél?
Persze egyszerűbb gép mögül fröcsögni.

Ki is a troll? :-)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.05.30. 10:50:57

@Rébusz: én ezekre figyeltem fel:
az elején a motoros elsodorja a visszapillantót, mintha a két autó közt láttam volna, brad pitt mégis az előtte levő autó kereke mellől veszi föl.
miközben beszél a négerrel, az autójának ajtaja néha éppen csak nyitva van résnyire, néha meg majdnem teljesen.
a motoros rendőr üvöltözik vele, hogy szálljon a kocsiba, közben mutatják, hogy pitték autója mögött kb 10 autónyira keresztutca egy rohadt nagy házzal, autók állnak, aztán pitt beszáll az autóba, és egy böszme dömper elsodorja a rendőrt. honnan került az oda? ráadásul pitték autója mellett száguldott el, hirtelen mégis szabaddá vált előttük az út. hová tűntek az előtte levő autók, mert azokat nem tudta elsodorni a dömper, minthogy mellettük ment.
ott az utcán a hatalmas tömeg, de egyedül pitt gondolt a lakókocsira?
pitt visszaemlékezett, hogy néhány embert nem támadtak meg a zozók. miből jött rá, miből feltételezte, hogy miért?
és nem értem, hogy az ilyen filmekben miért megoldás, ha az első áldozatot megtalálják? miért kell ő az ellenszerhez? az aktuális áldozatokban lehet, hogy már teljesen mutálódott vírus 'dolgozik'...
különben nekem tetszett a film, látványos meg minden, kár, hogy a történetet ennyire leegyszerűsítették.

ComLo 2014.05.30. 12:05:34

@badogosmester: Tehat ha valaki nem tud főzni annak kötelessége mosolyogva megenni az elé tett sz*rt??

miért kellene jobb forgatókönyvet írni ahhoz hogy megállapítsuk, ez nem volt jó? Neked csak azon a téren fejlődött ki ízlésed, amiben profi vagy, minden másban full igénytelen vagy?

inkvisitor 2014.05.30. 14:19:36

A "zéró páciens" megkeresése azért fontos, hogy megtalálják, honnan indult a kór. Általában az ilyenek nem emberi betegségből indultak ki, hanem valami más fajról ugrik át, ami már védett ellene. Tehát ez alapján jó esély van kidolgozni egy emberen is működő ellenszert. A másik pedig hogy mire kell figyelni, hogy ne történjem meg megint ez a fajok közti lépés. Pl mint amikor a SARS esetében a kiinduló forrás meghatározása után 100.000 szám ölték le a csirkéket az adott területen, mert onnan volt a fajközi ugrás. Az ebolánál az a gond, hogy még mindig nem találták meg a hordozót, mert ugyan többször is beazonosították, hogy az ember majomtól kapta el, de mivel a majmokat is hasonló idő alatt rendezi le, mint az embert, a majom is valami mástól kapta el a betegséget, csak még továbbadta, mielőtt kipurcant.
Az út meg azért vált szabaddá előttük, mert a dömper söpörte félre a többi kocsit.

Pszt! 2014.05.31. 00:09:06

Divat manapság mindent és mindenkit leszólni. Én speciel jól szórakoztam a filmen.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása