Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

Az új Mad Max egy szar!

madmax2015.jpg

 

Ha szereted a véget nem érő, minden realitást nélkülöző autós üldözéseket, akkor ez a film neked való. Akit mulattat az ilyesfajta öncélú felszínesség, az bizonyára kiválóan szórakozik ennek a mindenkori akciófilm-kánonba való betörésre áhítozó vénembernek a minden valódi művészi értéktől mentes vizuális maszturbációjára, melyben a karakterek és a mély mondanivaló másodlagosak.

 

 

De kezdjük rögtön az elején ennek a jóízlés határain mind játékidőben, mind a giccs alkalmazásában elcseszett rétestésztaként túlnyúló közhely-panoptikumnak a taglalását!

 

-A posztapokaliptikus világ legnagyobb kincse nem a víz, az üzemanyag, vagy bármely más nyersanyag, hanem a pina! Ami azonban jól állt az Iliásznak (O tempora, o mores!), az itt holmi talmi vagdalkozás indikátora. Minden egyes alkalommal, mikor egy kritikus a női princípiumok középpontba állítását (sic!) méltatja e film kapcsán, valahol egyszerre sír fel Pallasz Athéné és Virgina Woolf.

 

 

 

-Max több alkalommal is dönthetne úgy, hogy öt nővel folytatja az életét, de ő inkább az állandó harcot és a magányt választja. A napnál is világosabb tehát, hogy ez a férfiasság mintaképének beállított macsó valójában meleg. Legnagyobb tragédiája, kitaszítottságának esszenciája épp ebben az ellentmondásban gyökerezik: egy világban, ahol a legfőbb kincs a pina, egy meleg férfi mindig egyedül marad. A film mégsem artikulálja eléggé e problémakört, és a társadalmi kérdéseket, a gender-issuek megtárgyalását feláldozza a vérgőzös akciómámor oltárán. És ez voltaképpen Miller legnagyobb bűne is: hogy nem mer coming outolni, és nem meri felvállalni a filmje mélyén kiaknázatlan lehetőségként élő másságot, hanem alárendeli a mondanivalót a filléres blockbuster-esztétikának, ahol a filléres jelző természetesen a mű eszmei értékét hivatott jelölni, és nyilván nem a tekintélyes összeget, melybe megalkotása került.

 

 

Szolgálati közlemény: Nem ám! Ez a film egyszerűen úgy kurva jó, ahogy van. Pedig mi aztán tényleg megpróbáltunk fogást keresni rajta (vérátömlesztés előzetes orvosi vizsgálat nélkül?! Ugyan már! Mintha a klasszikus akciófilmeket Stallonetól Bruce Willisig maradéktalan valósághűségük miatt kedveltük volna!), de a fenti szánalmas, kákán is csomót kereső, esztétizáló szócséplésnél többre nem futotta. Újra van fasza akciófilm, úgyhogy örüljünk neki! Miller egy zseni, akik pedig nem hiszik el, hogy így gondolom, azok nyilvánvalóan nem olvasták el végig a cikket, úgyhogy nekik ezt az örökbecsű klasszikust küldenénk!



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr347484852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása