A Péntek 13. sorozat - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A Péntek 13. sorozat

friday-the-13th-gif.gif

 

Minden, amit tudni akartál, vagy nem akartál a legmenőbb hokimaszkos gyilkosról evör! Vagy lehet, hogy Jason nem is hordott mindig hokimaszkot?

 


fridayi.jpgPéntek 13 (Friday the 13th, 1980)

 

 

 

 

 

 

 

A Péntek 13 a "gyanútlan tinédzserek táborozni mennek az erdőbe, ahova baromira nem kellene" kártyát játssza ki, több-kevesebb sikerrel.

 

A film sosem volt igazi kritikai siker, és mi sem találkoztunk senkivel, aki úgy istenigazából félt volna tőle, valahogy mégis igazi tömegfilm lett, talán mert beteljesíti azt a Lumiére-fivérek óta létező alapigazságot a mozival kapcsolatban, hogy a vásznon azt hisszük el, ami a legkevésbé hihető. Márpedig ami ebben a filmben történik, az teljességgel hihetetlen. A szereplők a legkevésbé sem motiváltak (az egy gyilkoson kívül), és cselekedeteiknek semmi racionális magyarázata nincs.

 

campcrystal.gif

 

A zenei világában és némely momentumában Hitchcockra hajazó (vagy inkább erre törekvő) film főhőse Mrs. Voorhees, akinek a fia jó pár éve belefulladt a Crystal Lake-be, és azóta arra tette fel az "életét", hogy a tó körül táborozó fiatalokat gyilkolja halomra. Ezt a hobbiját viszonylagos sikerrel űzi, sorban mészárolja le a táborba érkezőket. Az igazi újítás talán abban rejlik, hogy mindezt POV teszi, azaz cselekedeteit a legtöbbször E/1-ben látjuk. Egyedül egy Alice nevű csaj annyira fifikás, hogy túlélje a támadásokat, és végül sikerül levágnia a nő fejét is. Amikor azt hinnék, minden oké, a csónakjával a tó vízén ringatózó lányért feljön a halott fiú, és lerántja a víz alá.

 

friday2.gif

 

A csaj túléli a viadalt, de a kórházban hiába kérdezősködik a fiúról, azok nem tudnak semmiről.

 

És ezzel megszületik a Jason-filmek toposza:

 

bármit is teszünk ezzel a gyilkossal, mindent túlél.

 


fridaythethirteenthpartII.jpgPéntek 13: II. rész (Friday the 13th Part II, 1981)

 

 

 

 

 

 

 


Nem éri meg egyetlenként túlélni a mészárlást ebben a sorozatban, mert borítékolni lehet, hogy a folytatásban épp a túlélő lesz majd az első áldozat. Így van ez jelen esetben is: történetünk ott kezdődik, hogy Alice otthon kóborol az üres lakásban, ugyanis

 

köztudott, hogy ha egy gyilkostól rettegünk, akkor a villanyok felkapcsolása nélkül kell fel-alá mászkálni éjszaka nyitott ablaknál.

 

Persze ellövik a "furcsa zajok hallatszanak, majd kiderül, hogy a macska volt az"-toposzt, amit pillanatnyi megnyugvás, és a szereplő figyelmének lankadása követ, innen meg már csak egy ugrás, hogy pár másodperccel később Jason egy csavarhúzót vezessen a koponyájába, amit amúgy a száradó edények között talált (mármint nem a koponyát, hanem a csavarhúzót).

Alice-en tehát bosszút állt Jason, amiért az lefejezte az anyját, és itt vége is lehetne a sztorinak,

 

de váratlanul 5 évvel később vagyunk, amikor is gyakorlatilag megismétlődik az előző rész.

 

friday3.gif

 

Megint jön egy halom fiatal táborozni, és megint úgy hullanak, mint a legyek. Ez így ebben a formában egy kicsit sem kreatív, de legalább vannak benne csöcsök, mert hogy úgy tűnik,

 

Jason igazi baja nem is az, ami a múltjában történt, hanem egyszerűen utálja, ha másoknak jut punci, neki meg nem.

 

Ezért aztán majdnem mindenkit épp aktus után, előtt, vagy közben öl meg. Ezúttal is van egy túlélő, megint csaj, de hogy igazából mi történt, az nem derül ki az epizód végén (az egyik pillanatban Jason épp ráveti magát, a következőben pedig a mentőautóba tolják be), bizonyára hogy fenntartsák az érdeklődést a készülő harmadik epizód irányába. Ja, mellesleg itt még nincs jellegzetes hokimaszk, csak egy lyukas zsákot húz a fejére kedvenc gyilkosunk.

 

ridayzsak.gif

 


fridaythethirteenthpartIII.jpgPéntek 13: III. rész - Véres kirándulás (Friday the 13th Part III, 1982)

 

 

 

 

 

 


A plakát alapján 3D (1982-ben vagyunk!), ami abban merül ki, hogy hosszan elnyúlnak a távolba a betűk az elejefőcímben.

 

A sztori ott folytatódik, ahol nem ért véget (muhaha), és a sikeres tábori mészárlás után Jason betéved egy azonosíthatatlan profilú boltba, amit egy ott lakó házaspár üzemeltet.

 

Ekkor derül ki, hogy Jason egy igazi kis köcsög, aki tényleg a világ alapvető normáival akar leszámolni, nevezetesen hogy "alvó, szaró, baszó embert nem zavarunk".

 

Az utóbbiról ugye eddig is tudtuk, hogy irritálja, de első áldozatát ezúttal a klotyón zavarja meg, ahova amúgy rémületében futott. Ezután ismét ugrunk az időben, jön megint egy halom fiatal, ezúttal drogos hippik is vannak köztük, és valószínű, hogy a Super Troopers című film nyitójelenetét is innen lopták: a vidáman autókázó kirándulócsoport ráparázik a szirénázó rendőrautókra, és kénytelenek gyorsan megenni az összes anyagot, ami a kocsiban van, majd rádöbbenni, hogy nem is őket üldözik. Jason ezúttal őrájuk fog utazni, meg képbe kerül egy háromtagú motoros banda is, akikkel összebalhéznak a srácok, és ezért követik őket, hogy bosszúbúl felgyújtsák a csűrjüket.

 

A csűrben persze ott vár rájuk Jason, aki ezúttal jóval stílusosabban gyilkol, mint az eddigi epizódokban (például forró piszkavassal). Az egyik srác eközben hülye jelmezekben ijesztgeti a többit, többek között egy hokimaszkban. Nos, ő is bemegy a csűrbe, de kifele már nem jön: megszületik ugyanis a jól ismert, hokimaszkos, machetés gyilkos.

 

friday-the-13th-speargun.gif

 

Mondanom sem kell, ezúttal is szisztematikusan legyilkol mindenkit, viszont jóval többet mutatják e tevékenysége közben, mint korábban. A felállás a szokásos: egy csaj túléli, Jasonről pedig úgy tűnik, hogy meghalt.

 


fridaythethirteenththefinalchapter.jpgPéntek 13: IV. rész - Az utolsó fejezet (Friday the 13th: The Final Chapter, 1984)

 

 

 

 

 

 

 


Nem hal meg. Ellenben felébred a hullaházban, ahol természetesen indokolatlanul szeretkező doktor-nővérke párosra lel, majd annak rendje és módja szerint kivégzi őket.

 

friday7.gif

 

Mivel a Péntek 13 vonata tehát szépen robogott, az epizódokat szinte fillérekből forgatták, mégis több tízmilliós bevételeket produkáltak, így aztán a készítők is megpróbáltak tuningolni kicsit a sorozaton, és a szokásos felállást (táborozó tinik vs. Jason) és helyszínt (Camp Crystal Lake) újakra cserélték.

 

A film tulajdonképpen arról szól, hogyan indul haza Jason, és közben kiket mészárol le.

 

Az útjába esők között persze most is vannak az éjszakai fürdőzést valamiért nagyon kedvelő, meztelenkedő fiatalok, meg család is, gyerekkel, kutyával, ami kell. Ettől ez a rész jóval érdekesebb mondjuk az előzőnél, és a befejezés sem a szokványos: a kisfiú az, aki végül végez Jasonnel, a film azonban azt vetíti előre, hogy az átéltek hatására valószínűleg belőle is olyan kegyetlen szörnyeteg lesz, mint amilyen hokimaszkos áldozata volt. Az utolsó fejezet tehát épp csak annyira utolsó, hogy csont nélkül lehessen folytatni a szériát, ha elég sikeresnek bizonyul.

 


fridaythethirteenththenewbeginning.jpgPéntek 13: V. rész - Az újrakezdés (Friday the 13th: The New Beginning, 1985)

 

 

 

 

 


Annak bizonyult. Így aztán a történet megy tovább Jason gyilkosával, a kissráccal, aki időközben idősebb lett, de azért még visszatérő rémálmai vannak arról, hogy Jason eljön érte, és megöli. A problémás gyerekkor miatt az elmúlt éveket különböző intézetekben töltötte, most épp egy hasonszőrű fiataloknak fenntartott táborba tart.

 

Ez amúgy rendben is volna, ha nem látszana rajta, hogy jóval idősebb, mint amennyinek el akarják adni.

 

f13-part5-tommy.png

 

De nem a Sebestyén Balász-arcú főhős az egyetlen zakkant a társaságban, az egyik idegbeteg csávó például baltával esik neki a másik, fölöttébb idegesítő dagadt kölyöknek, de a kiérkező mentősök sem tűnnek épelméjűnek. Nem meglepő, hogy a gyilkolás itt is megindul, viszont folyamatosan a levegőben lóg, hogy vajon ki lehet a gyilkos: vajon Jason tért vissza, vagy Tommy, a srác lépett a nyomdokaiba.

 

A környékbeli parasztok ábrázolása egyébként fölöttébb szofisztikált: mind kretének, nyakig koszosak, és teljességgel hiteltelenek.

 

Kicsit olyan, mintha Twin Peaks-ben járnánk, csak épp a humor, és valódi hangulat nélkül. Az emberek hullanak, a srác pedig Jason-t látja mindenütt. Végül aztán mi is megpillantjuk, másokkal egyetemben, akik valamiért úgy gondolják, hogy az erdőbe menekülni a legjobb döntés ilyenkor. Nos, nem az.

 

Viszont akadnak, akik elég ötletesen veszik fel ellene a harcot, például elütik markolóval, vagy megtámadják láncfűrésszel. A film végül egy nagy face-to-face párbajba torkollik Jason és Tommy között.

 

Komolyan, azt vártuk, hogy az öreg gyilkológép majd mond valami olyasmit a suhancnak, hogy "Én vagyok az apád!".

 

 Végül Tommy végez a gyilkossal, akiről azonban kiderül, hogy nem Jason volt, hanem az egyik mentős, mellesleg a lemészárolt idegesítő kövér kölyök apja. Kétségtelen, hogy ez az epizód képes volt meglepetéseket okozni a korábbiak kiszámítható esztelen öldöklése után. Igazság ide vagy oda, Tommy látomásai folytatódnak, míg végül úgy próbál úrrá lenni rajtuk, hogy magára ölti a jellegzetes maszkot.

 


fridaythethirteenthjasonlives.jpgPéntek 13: VI. rész - Jason él (Friday the 13th: Jason Lives!, 1986)

 

 

 

 

 

 

 


Az előző rész gyenge fogadtatása (a rajongók nem fogadták el Tommy-t Jason örököseként) arra sarkallta a készítőket, hogy újra visszahozzák Jason Voorhees-t, ehhez pedig különös fordulatra volt szükség.

Tommy exhumálja a gyilkost, csak hogy aztán el tudja égetni, így végleg megszabadulva attól, aki tönkretette az életét. A hulla látványa azonban teljesen elveszi az eszét, és egy hatalmas fémrúddal szurkálni kezdi a tetemet, és közben persze esik, fúj, dörög, és villámlik, balszerencséjükre pont a Jason mellkasából kiálló póznába. Ez bőven elég arra, hogy feltámadjon, és egyfajta halhatatlan zombi-gyilkosként folytassa áldásos tevékenységét. Ez a felállás az összes további epizód, és Jason elpusztíthatatlanságának alapja.

 

fridaynew.gif

 

A film további részében azt látjuk, amint senki nem hisz Tommy-nak a feltámadásról,

 

Jason pedig eközben válogatott idiótákat gyilkol, és Fekete lovagosat játszik (értsd: eláll egy erdei utat, és aki áthaladna, azt szétöli).

 

Tommy eközben leckéket vesz az okkultizmusról (nem vicc, tényleg), meg van benne egy csomó Alice Cooper-szám.A seriff Tommyra gyanakszik (érthető módon), de kénytelen rájönni, hogy ellenfele halhatatlan, legalábbis a shotgun-lövések után úgy áll fel, mintha mi sem történt volna. Tommy végül becsalogatja a tó közepére Jasont, ahol hatalmas sziklához láncolja, és a tó fenekére küldi. Persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezzel vége.

 


fridaythethirteenththenewblood.jpgPéntek 13: VII. rész - Friss vér (Friday the 13th: The New Blood, 1988)

 

 

 

 

 

 

 


A film első negyed órája múltidézés, és felesleges drámázás egy csajról, akinek az apja épp ott szakadt bele a stéggel együtt a tóba, ahol Jason "lakik", és nem mellesleg természetfölötti képességei vannak.

Amikor kimegy a tóhoz, hogy annyi év után kapcsolatot teremtsen az apjával, véletlenül Jasont kelti életre, aki vadászni indul. Ebben van a legendás jelenet, amikor úgy öl meg egy nőt, hogy hálózsákostul hozzácsapkodja egy fához.

 

friday-the-13th-new-blood-part-vii-7-jason-voorhees-2.gif

 

Éjszaka fürdőző/szexelő emberek ezúttal is kötelező kellék. Egy szó mint száz, a telekinetikus képességekkel is bíró csaj eléggé bepipul, amikor a barátait és az anyját is lemészárolja a dög, és az erejét arra használja, hogy jól megszívassa azt. Megrázza árammal, és mindenféle tárgyakat röptet neki, sőt, egy komplett verandát is rászakajt. Mindez azonban nem elég, de a végén tényleg váratlan fordulat, de sikerül az apját is életre keltenie, így aztán Jason "emberére" akad. Tulajdonképpen ez kellene, hogy legyen a valódi utolsó rész, ami ezután történt, az voltaképpen csak hullagyalázás.

 

 


fridaythethirteenthjasontakesmanhattan.jpgPéntek 13: VIII. rész - Jason Manhattan-ben (Friday the 13th: Jason takes Manhattan, 1989)

 

 

 

 

 

 

 


Ez a rész egy mélyrepülés, ennél csak egy karácsonyi különkiadás lehetne rosszabb: Jason eljut Manhattanbe, hogy a nagyvárosban gyilkolásszon.

 

friday_manhattan.gif

 

Egy első osztályú vidéki srác mindenféle kalamajkába keveredik a metropolisz forgatagában. Gondolhatnánk.

De valójában annyi pénz azért nem jutott erre az amúgy is borzalmas alapötletre, úgyhogy legtöbbször szűk terekben, alagutakban, kikötőkben és hajókon zajlik a mészárlás. Egy hajó horgonya beleakad a tó mélyén pihengető Jason-be, és nem elég, hogy feléleszti, de egyenesen elviszi Manhattan-be (illetve közben átszáll egy érettségi bálozókkal tömött másikra, de ez most mindegy is).

Itt mindenféle trendi dolgokkal találkozik, undorító zenére táncoló fiatalokkal, és gitárral pózoló csajokkal, akiket annak rendje és módja szerint lemészárol. Tegyük hozzá: zenei ízlésük alapján tök jogosan.

Két vicces jelenet azért van. Az egyikben egy srác addig üti az ezt sztoikusan tűrő Jason-t, hogy a végére szó szerint halálosan elfárad. A másikban Jason besétál egy tipikus new yorki dinerbe, Sőt, egyszer a metróra is felszáll, de az ebben rejlő poénfaktor teljességgel kihasználatlan marad. A végén belefullasztják valami vegyi trutymóba, de ebben a filmben ez lényegében mindegy is.

 

 
fridaythethirteenthjasongoestohell.jpgJason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A film, ami meggyalázza, leköpi, megszentségteleníti az egész Jason-mitológiát. Minden pillanata egy mélyrepülés, és a címe is találó, ugyanis pokolian rossz.

 

Nem úgy rossz, hogy már szinte jó, csak simán rossz.

 

Elviekben megismerhetjük belőle Jason különleges földöntúli képességeinek nyitját (regenerálódás, feltámadás, ilyenek). Valójában csak borzasztó rossz dramaturgiájú gyenge jeleneteket kapunk paranormális zagyvaságokkal nyakonöntve.

 

Rögtön a film elején például egy kórboncnok indokolatlanul felfalja Jason kivágott szívét, amitől rászáll a Szentlélek lángnyelvek formájában amitől beléköltözik valami, és gyilkolni kezd.

 

Ez a valami aztán időről időre odébbáll (vagy valami ilyesmi, kénytelen voltam belepörgetni, mert nem bírtam), és másokat késztet gyilkolásra. A végén meg a pokol erői kinyúlnak a föld alól, és maguk közé rántják Jasont.

 

Slusszpoénként pedig végül látjuk Freddy Krueger kezét, mintha ő machinálta volna ezt az egész borzalmat. Mondjuk olyan is, mint egy rossz rémálom.

 

 

jasonx.jpgJason X (2001)

 

 

 

 

 

 

 

Gyök kettővel csoszogás, machetével gyilkolás, fájó gyerekkor felidézése és annak hologramos kivetítése, mindez az űrben. Ennyi. A mellékszereplők elhullanak, Jason szupererős lesz, mert egy olyan inkubátorba fektetik a zsenik az amúgy majdnem megölt nyomorultat. Ez a film nagyjából annyival jobb az előző szörnyűségnél, hogy ráköltöttek egy csomó pénzt, és ez azért látszik is.

 

 Lájkolj! Fontos!

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr925689171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása