Banános Joe (Banana Joe, 1982) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Banános Joe (Banana Joe, 1982)

Bud Spencer a filmművészet Franz Kafkája

banana-joe-542e550247081.png

 

A Banános Joe egy abszurd vízió a (nem fizikailag) kisember vergődéséről a bürokrácia kegyetlen útvesztőiben. Groteszk jellemrajz a modern emberről, aki önsorsrontó módon éli fel környezetét, és egy olyan korról, amikor az egyetlen józan gondolkodó egy teljesen tanulatlan, a mindennapok kihívásai előtt tanácstalanul álló vadember, aki ruhában zuhanyzik.

 

Kevesen tudják, de Banános Joe alakját maga a mester, Bud Spencer alkotta meg: az isten háta mögötti szigeten élő szakállas banánkereskedő eredeti történetét ő maga írta, ezzel pedig mintegy újraalkotta Kafka K.-jának komikus változatát. 

 

kafka-kastely-01.jpg

franz-kafka-signo1-630x320.jpg

 

Kafka egyik leghíresebb művének, A kastélynak alaphelyzete ugyanis nagyon hasonló: Josef K. mindent megtesz, hogy eljusson a kastélyba, de a falu és lakói, illetve a mindent behálózó bürokrácia folyton újabb és újabb akadályokat gördítenek útjába. Joe-nak ugyancsak egy végeláthatatlannak tűnő kálváriát kell végigjárnia egy számára ismeretlen és érthetetlen szabályokkal teli világban.

 

banana-joe.jpg

 

Ahogy K. úr teljes nevét, úgy Joe személyazonosságát is homály fedi: nem ismeri a szüleit, nincs keresztlevele, egész életét pedig egy Amantido nevű kis faluban töltötte, ahol ő volt az egyetlen fehér ember. Ez a teljes múltnélküliség és gyökértelenség határozzák meg egész jellemét, éppen ezért teljesen idegenek számára a modern élet kihívásai. Amikor kiderül, hogy nincs engedélye a banán árusítására, amiből egész életében élt, útra kel, hogy végigjárja a bürokrácia rögös útjait. Munkát vállal kidobóként, de szó szerint értelmezi a szabályokat, így végül a tulajdonost is kihajítja saját mulatójából, miután az tiszteletlen volt a híres énekesnővel. Katonának áll, és a börtönt is megjárja. Templomba megy, de nem tudja hogy csöndben kell lenni, végül pedig eljut a hivatalba, ahol minden ügyintéző a másikra mutogat, és egymásnak ellentmondó szabályokra hivatkozik. 

 

650full-banana-joe-screenshot.jpg

 

 Joe a törvény számára voltaképpen nem létezik, és éppen e nemlétezése, e mindenen kívül állás határozza meg személyiségét. Ebben az őrült világban, ahol nem kaphatsz személyi igazolványt, ha nincs anyakönyved, de nem kaphatsz anyakönyvet, ha nincs személyigazolványod, Joe az egyetlen racionális ember, aki nem képes elfogadni, hogy egy egyszerű pecsétre örökké kell várni. Így végül szó szerint szögre akasztja a minisztert, és maga lát neki a pecsételésnek.

 978.jpg

 

Itt van a nagy különbség Kafka K.-ja és Bud Spencer karaktere között: utóbbi végül mindig kikeveredik a slamasztikából, és ott, ahol megoldhatatlan akadályba ütközik, maga veszi kézbe a dolgok irányítását. Naiv szemlélete, józan paraszti gondolkodása oly tettekre sarkallja, melyek kívülről teljesen abszurdnak és elfogadhatatlannak tűnnek, valójában azonban mégis az egyetlen lehetséges megoldást jelentik a problémára. 

 

Bud Spencer egész életműve erről szól: karaktereit mindig tiszta szívük és kőkemény öklük egyszerre húzza ki a csávából. Így aztán nem véletlen, hogy Kafkával ellentétben Banános Joe alakjában olyan személyt alkotott, aki képes felülkerekedni egy olyan kilátástalan helyzeten, amelybe egyébként kódolva van a bukás.

 

banana_joe.jpg

 

Túl azon, hogy kafkai alaphelyzetre épülő groteszk tanmese, a Banános Joe valójában nagyon is valós problémákkal foglalkozik. A képzeletbeli, féldiktatórikus névtelen banánköztársaságban Dél-Amerika egyes államai köszönnek vissza. A nagyvállalatok gátlástalan terjeszkedése, az olcsó munkaerő kizsákmányolása pedig a gyarmatosítás allegóriája. A minden hájjal megkent Torcillo alakjában pedig a nagyon is létező banánmaffia elevenedik meg: a világ számos pontján ma is éhbérért dolgoznak azok a farmerek, akiknek munkáján a világ banánpiacát uraló nagyvállalatok rengeteg pénzt keresnek.

 

32e41c06.jpg

 A Spoileren filmekről írunk mindenféle fura/vicces dolgokat!

 

 

A Spoiler a Függő Hírügynökség gyártja. Van ott egy csomó hülye hír!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr508864160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása