A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises, 2012) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises, 2012)

thedarkknightrises.pngImmáron kis Hazánkban is bő egy hetesre cseperedett a film, ami egyértelműen magában hordozza azt a tényt, hogy már mindenki megírt róla mindent, hogy ki miért volt jó az adott szerepben, meg hogy mennyire méltó az alábbi film a sötét lovag trilógia befejezésének. Beszélgettünk páran a láthatatlan képzeletbeli barátaimmal, így végül elérkezettnek éreztem az időt ahhoz, hogy vérbe mártott klaviatúrámon újabb ujjlenyomatokat ejtsek. 



Batman győz.

batman-and-robin-neal-adams.jpg



Olvastam olyan nem spoileres cikket - rohadjak meg amiért ez leírtam, és elárultam saját cégem - melyben minden konkrétumok nélkül beszélt a szerző arról, hogy szerinte ez, meg szerinte az. Például, hogy pont húsz perccel volt hosszabb, mint kellett volna, meg hogy a vége buzis. Ennek fényében arra számítottam, hogy Bane, Gordon főfasz meg Batman együtt melegszendvicsezik majd a sarki kifőzdében. Na, erről persze szó sincs. Szerény véleményem szerint nagyon el lett találva minden, és bár úgy tűnhet, utálom az egészet, az csakis azért van, hogy legyen félnivalóm a habzó szájú kommentelők tömegétől. 



Nagyon prolin fogalmazva azt kell mondjam, hogy Batman lecsórósodva is győz, és begyűjti kabalának a jónőt, és ennyi. De az, hogy a maszkot hátrahagyva nagy romantikusan villásreggelizik a macskanővel egy velencei kalmárral kávézóban, az tényleg eredeti. Pláne, hogy Alfréd a szomszéd asztalnál unikumozik. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az öreg Wayne úrfi boldogságának örül és mosolyog az újságja fölött, vagy csak csuma részegen a tegnapi Kázmér és Hubán derül szelíden. És a végén az utolsó 10 másodpercben - mert olyan nincs, hogy Gotham sötét igazságosztó nélkül tengődjön - kiderül, hogy Robin lesz az új Batman. Ha lenne a filmnek folytatása, akkor valahogy úgy képzelném el, hogy Robin üldögél a két szuperhős jelmez előtt, egy divatguruval az oldalán, vagy egy Alfred 2.0-val, és azon hezitálnának, hogy "akkor most melyik ruhát válasszam?" Ugye, hogy fasza lenne? És Rébusz (Enigma) lenne a főgonosz, és csak azt kérdezgetné, az lenne a talány, hogy "akkor most melyik vagy, He? Batman vagy, vagy Robin vagy?"



Na, mindegy. Jó volt a látványvilág. Én nem hittem azt, hogy az egész New Yorkban játszódik. Nem hiányoltam a magas vasutat (ami amúgy a Sötét Lovagban sem volt, mert a Batman: Kezdődik-ben szétrobbantották ). A film elején Bruce Wayne egy leszázalékolt Dr. House, ami szintén faszán el lett találva, ahogy a hirtelen jött hősködés, meg az is hogy Bane lenyomta, mint a bélyeget. Megvolt ez rajzolva már sok évvel ezelőtt, ahogy az is, hogy Bane-t csak úgy lehet legyűrni kötetlen birkózásban (lásd: Batman és Robin), ha leszedik róla azt a bizonyos cuccot. Itt ugyan nem ettől kapta az erejét, de ettől tudott nem a kínzó fájdalommal foglalkozni napi 0-24-ben. Szépen altatták a közönséget, hogy ki is az a gyerek, aki kimászott a kútból, és nekem is volt egy sanda gyanúm, meg játszottam is mindkét játékkal (Batman Arkham Asylum, Batman Arkham City) és tudtam, hogy Ra's al Ghul-nak lánya van, és nem fia és a többi, és a többi. Onnantól kezdett gyanússá válni a történet, hogy túl sokat foglalkozik a sötét oldal Miranda Tate-tel, aki amúgy, az én meglátásomban legalább egy senki volt a Wayne vállalatnál, plusz Bane pont megszerzett mindent, amit csak lehetett, ezért rohadtul nem volt szüksége egy újabb uszadékfa túszra, és érzelmi vonalon sem zsarolhatta Waynet, mert izomagyú kollégánk azt sem tudta, hogy előtte nap kuffantottak egy jóízűt a szellősen hagyott Wayne rezidenciában. Lényeg a lényeg, hogy én is becumiztam, mint annak a rendje. 



twoface joker.jpg

twoface joker 2.jpg



Essen még pár szó a macskanőről. A Sötét Lovagban már visszaköszönt két ismerős karakter, Joker és Kétarc, de valahogy egyik sem hasonlított az egykoron Jack Nicholson és Tommy Lee Jones által megformált karakterekre. Még szép. Az új macskanőtől sem várhattuk, hogy ugyanolyan legyen, mint Michelle Pfeiffer egykori karaktere. By the way Selena Kyle-t most nem is nevezik macskanőnek, így nem is láthatjuk a pszichotikus átalakulást, hogy miért, meg hogyan lett ő olyan, amilyen. Van egy ügyes, és enyveskezű tolvajnőnk, akinek tiarája - ami igazából egy felcsapható éjjellátó szemüveg - pont úgy néz ki, mint két macskafül. A kétszinűség azonban itt is kötelező jellegűre van állítva. A maga érdekeit kell, hogy nézze, és ha úgy van, akkor ne féljen mások testi épségét kockáztatni a sajátja helyett. Ezt adom, ez megvolt. Egyszer átbaszta Batmant, egyszer segített Bruce Wayne-nek, Egyszer megfújta a kocsiját, egyszer hagyta, hogy megmentsék szaros kis életét, de végül a két eltévelyedett lélek tiszta lappal kezdhet új életet. Ezer köszönet és hála Bruce Wayne-nek. 



bane.jpg

batman7.jpg



Ami kicsit bántotta a szememet, az az volt, hogy a rendőrök vs sittesek csatajelenetben túlságosan simogatták egymást a statiszták. Ez lehet, hogy az én hibám, hogy nem a két bepipult, felszívott főhősre figyeltem, de akkor is feltűnt. Lehet, hogy nem kellett volna kiskoromban - két évvel ezelőtt - Jet Li, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan és Sylvester Stallone, vagy Bruce Willis közreműködésében készült akciófilmeken felnevelkednem, de ez valahogy... Értem én, meg tudom, hogy nem az ütés-váltás a lényeg, de Bane is akkora luftokat ütött, hogy azoktól kékült be a levegő. (Végre elsüthettem ezt a gyenge poént.)



batman.jpg



Maradjunk annyiban, hogy nem értek a filmekhez, és inkább visszakucorodok a sarokba, az Asylum DVD gyűjteményem közepébe, mert azokat legalább értem. 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr784688814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szárnya veri az ablakot - Melyik a legjobb Batman-film? 2012.08.03. 15:09:57

"Egy nap épp a fürdőkádban ültem, amikor rájöttem, miért is vagyok én hivatva a nagyságra." Akkor bizonyíthatod legjobban képességeid, ha rád bíznak egy sorozatot, egy képregényt, egy komplett világot, hogy azt mennyire sikerül asszimilálnod (ahogy az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alf (törölt) 2012.08.03. 15:19:35

Már hogy lenne robin az új batman.
Robin nyilvánvalóan Robin lesz batman pedig visszatér...

+ a macskanő, aki még nem is hivatalosan macskanő csak egy csaj eddig.

vargatom 2012.08.03. 15:32:01

@Alf: Izé, tehát a Robin nevű exrendőr Robin álnéven fog álarcos igazságtevőt játszani? Esetleg a rádióba nem mondatja majd be hogy hol keressék civilben őt és rokonait a bűnözők?

Poszthoz: a Rettenthetetlen című Mel Gibson filmben igazán jók a statiszták a harci jelenetekben :)

shred 2012.08.03. 15:35:44

Ez érdekes, a tömegbunyó-jelenetnél én is a hátteret figyeltem inkább.
Ami nem tetszett, hogy amikor Batman több emberrel küzdött, szokás szerint egyenként mentek rá, udvariasan megvárva amíg végez az előző ellenféllel. Egy ilyen realista rendező, mint Nolan koreografálhatott volna (ebből a szempontból) jobb akciókat is.

shred 2012.08.03. 15:37:02

Realista = a a korábbi feldolgozásokhoz képest realista Batman-filmek rendezője.

ds9 2012.08.03. 17:07:53

Ha jól tudom, a képregényekben volt olyan, hogy Robin(Dick Grayson, mert több Robin is volt, ezt a Robint játszotta két filmben is Chris O'Donnell ) vette át Batman szerepét, amikor az meghalt, vagy azt hitték, hogy meghalt.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása