A Pusztító (Demolition Man, 1993) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A Pusztító (Demolition Man, 1993)

A Három Kagyló rejtélye, avagy seggtörlés a jövőben

demolition_man.jpg

 

Minden idők egyik legnagyobb filmjének - mely még azt is megjósolta előre, hogy Schwarzeneggerből politikus lett - az a legfőbb tanulsága, hogy a világ elképesztően unalmas mániákus, pszichopata bűnözők nélkül, és hogy egy patkányburger is jobb, mint bármelyik saláta. De hogy hogyan törlik a seggüket a jövő emberei, az rejtély marad! Próbáljunk meg mégis a végére járni!

 

demoman.jpg 

 

A Három Kagyló problémája

 

A Pusztító egy 20. századi zsaru története a 21. században. John Spartan (Sylvester Stallone) egy kőkemény rendőr, aki nem riad vissza a legdurvább módszerektől sem, ha el kell kapnia egy bűnözőt. Túlkapásai és a nyomában járó pusztítás miatt (innen a név) elítélik és büntetésből évtizedekre lefagyasztják/hibernálják. 2032-ben olvasztják csak ki, hogy segítsen elkapni egy gátlástalan gonosztevőt (Wesley Snipes), aki hozzá hasonlóan a huszadik században szocializálódott. Miután felébredt, Spartan elmegy vécére, és megdöbbenve tapasztalja, hogy nincs papír, csak három kagyló egy polcon.

Amikor ezt szóvá teszi, jövőbeli kollégái kinevetik, amiért nem tudja, hogyan működik a Három Kagyló. A film utolsó mondata is ezt a kérdést feszegeti, de választ mégsem kapunk rá. Azóta is rengetegen próbálták megfejteni a rejtélyt, és számtalan elmélet látott napvilágot a seggtörlés futurisztikus módját illetően.

 

A pálcikák és a kaparó

 

Talán így lehetne összefoglalni azt a népszerű teóriát, melyet az alábbi ábra mutat be szemléletesen:

 

esvzu3zu4aairmm.jpg

 

Mint látható, két kagyló a fekália megragadására, egy pedig a bőrfelület letörlésére szolgál. Ugyanakkor aki próbált már sajtszószt kitunkolni egy tégelyből egy darab chips segítségével, az tudja, hogy így lehetetlen maradéktalanul tisztára törölni bármit. Márpedig ha az emberiség a jövőben lecserélte a papírt a kagylókra, arra minden bizonnyal nyomós oka volt, nevezetesen hogy a kagylók még a papírnál is hatékonyabbak. Így aztán ezt az elméletet el is vethetjük.

 

Nyomógombok

 

A másik hasonlóan elterjedt nézet szerint a kagylók valójában csak jól dizájnolt gombok, három eltérő funkcióval: 

 

  • Mosás (lásd: bidé)
  • Szárítás
  • Lehúzás

 

83bb60978e794fcd8b6e0d0a3d833803.jpg

 

Az, hogy a gombok mindenhol egységesen kagylót formálnak, egyáltalán nem lenne meglepő egy olyan világban, ahol az összes étterem Pizza Hut.

 

Pizza Hut vs. Taco Bell

 

Kevesen tudják, de A pusztítónak kétféle verziója létezik attól függően, hogy melyik étterem az egyetlen, ami létezik ebben a jövőben. Az eredeti amerikai változatban Spartant egy Taco Bell-be hívják meg vacsorázni, viszont a nemzetközi forgalmazásban ezt megváltoztatták Pizza Hut-ra, mivel számos országban nem ismerték a Taco Bell-t.

 

Titokzatos rezgések és hullámok

 

A fentieken túl további egészen furcsa elméletek is születtek:

  • Az emberek ebben a jövőben nem is ürítkeznek. A filmből kiderül, hogy szex sem létezik a hagyományos módon, így aztán az is elképzelhető, hogy az alapvető bélműködést is kiiktatták. Ennek ellentmond, hogy mégis vannak vécék, és az emberek ételt vesznek magukhoz, még ha kizárólag zöldséget is.
  • Mivel minden étterem Taco Bell, ezért mindenkinek folyton hasmenése van, senkinek nincs szilárd széklete, úgyhogy a bidé lehet a legoptimálisabb megoldás.
  • Egyesek saját elméletekkel álltak elő, például hogy a kagylók valamiféle műszerek, melyeket a testre kell tapasztani, az általuk kibocsátott rezgések pedig "lerázzák" a piszkot a farpofákról. Lássuk be, azért ez elég valószínűtlen: 

 

 fig1.jpg

 

Mit mondanak a bennfentesek?

 

A rejtély kapcsán természetesen megszólaltatták a film készítőit is. 

 

Daniel Waters - forgatókönyvíró

 

dan_waters.jpgWatersnek köszönhetjük a Ford Fairlane kalandjai című csodát és A pusztító három kagylóját is. Mint egy interjúban elmondta, az ötletet egy szintén forgatókönyvírással foglalkozó barátjától kapta, aki elárulta neki, hogy kagylók vannak a mellékhelyiségében dekorációként. A használatról azonban már nem volt hajlandó elárulni semmit.

 

Sandra Bullock -  Női főszereplő

 

o-sandra-bullock-facebook1755-755x425.jpgLenina Huxley megformálója szerint a három kagyló a vizelet, széklet, törlés hármasával áll kapcsolatban. Hogy válaszát mennyire nem gondolta komolyan, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hozzátette: a kagylók hangszerként is funkcionálhatnak. Összeütögetésükkel olyan hatást lehet elérni, mint egy kasztanyettával. 

 

Demolition Man = Twin Peaks?

 

Azt mondják, az az igazán jó a rejtélyekben, ha rejtélyek maradnak, és sosem derül ki valóban az igazság. Egyesek szerint például azért nem érdemes megfejteni a Twin Peakset, mert pont a megfejtés folyamata, az állandó újraértelmezés, a nyomozás szépsége veszik el. Hasonló a helyzet A pusztítóval is: a Három Kagyló rejtélye lassan harminc éve foglalkoztatja az embereket, de mégsem született olyan megoldás, amit mindenki elfogadna és általános érvényűnek tekinthetne. Mi is előálltunk a saját verziónkkal, de természetesen ez is csak egy a sok teória közül, és a rejtélyt épp úgy nyitva hagyja.

 

A Megoldás

 

A saját nagybetűs Megoldásomat ez a kép foglalja össze a legjobban:

 

gif-cockle-foot.gif

 

Bizony: a kagylók - még ha nem is igaziak, csak a természetet utánozzák - egy nagy, nyelvszerű nyúlványt tartalmaznak, ami alkalmas a tisztogatásra! 

 

Persze ez az elmélet sem magyarázza azt, hogy miért van belőle három, és miért nem csak egy, de pont ettől marad meg a rejtély csodája: hogy bárki tovább gondolkodhat a jövő seggtörlésén!

 

+ Érdekes adat járványszempontból:

 

A Covid-19 aratásával egyre többet hallani arról, hogy talán el kellene felejteni a hagyományos, érintkezésen alapuló üdvözlési formákat, mint a puszi vagy a kézfogás. Nos, A pusztító világában közegészségügyi és erkölcsi megfontolásból mindennemű fizikai érintkezés tiltott dolog, így a kézfogás például eképpen fest:

 

demolitionman_highfive.gif

 

Szóval ha eltekintünk attól, mennyire ütődötten néz ki ez a változat, el kell ismernünk, hogy hatékony és vicces alternatívája lehetne a megszokott kézfogásnak. Persze nem tudom, mit szólnának ehhez a fura kézfogások mekkájában, Dél-Afrikában?

 

Filmek egy mondatban. Többnyire.

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr4815674492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2020.05.10. 22:32:19

Milyen pallérozottan fogalmazol, kedves blogger. Semmi lázadás, semmi beszéderkölcsi szabálysértés? :)

gigabursch 2020.05.11. 07:34:11

Azért ebből a "szép, új világból" sem kérnék

steery 2020.05.11. 10:40:09

A sci-fik megmutatják a jövőt. Én a gombnyomásra történő ultrahangos fenéktisztításra szavazok. De szerintem a jövő nem ilyen lesz, hanem a nanotechnológia elterjedésének köszönhetően sokkal praktikusabb: az ember kakilás előtt felken a fenekére egy krémes tubusból kinyomott kis adag speciális nanorobotot, amik beborítják az ánusz környékét (a bőrt és a szőrszálakat), majd kakkantás után az ember megnyom egy gombot egy kis készüléken, ami rádiójelet küld a nanóknak, hogy váljanak le. És a kakis nanobevonat szépen leválik, belehullik a WC csészébe és csak a tiszta végbélnyílás marad utána. Persze ez csak akkor fog elterjedni, ha a nanók olcsók lesznek és a csatornában maguktól lebomlók veszélytelen összetevőkre. Aki ezt megvalósítja, milliárdos lesz és kígyót-békát kiabálnak majd rá a WC papír, nedves törlőkendő és bidé gyártók. De a kiránduló turisták és a siralmas higiéniai viszonyok közt élő nyomornegyedlakók, meg persze az űrhajósok imádni fogják.

Helyszíni zsemle 2020.05.11. 12:10:46

Zsenialis film, legnagyobb hibaja, hogy tul rovid az ido ekkora tarsadalmi valtozasokhoz. Legalabb 100 evnek kellett volna eltelnie. A kagylok meg siman csak nymogombok.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása