Drágán add az életed! (Die Hard, 1988) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Drágán add az életed! (Die Hard, 1988)

A legmókásabb karácsonyi film!

diehard.PNG

 

Egy, csak egy igazi karácsonyi film van a világon, és nem, nem a Reszkessetek, betörők! az!

 

A Die Hard főhőse John McClane, a kissé szórakozott, folyton morgó, ám nagyszívű new yorki rendőr. McClane feleségét, Hollyt teljesen beszippantott a pénz világa: vezető pozíciót tölt be egy nagyvállalatnál, és még karácsonykor is a kollégákkal és az ügyfelekkel van elfoglalva Los Angelesben.

 

shot00090.png

 

McClane úgy dönt, meglepi Hollyt a cég karácsonyi buliján, és visz neki egy nagy plüssmackót, hogy így emlékeztesse rá, hogy a család és a szeretet a legfontosabb. A repülőtéren összeismerkedik Argyle-al, a nagydumás limuzinsofőrrel, aki igazi mókamester módjára szórja a poénokat egész úton, és jótanácsokkal is ellátja a neje szívének visszahódítására induló férfit.

 

argyle-bear.jpg

 

Holly azonban nem örül a látogatásnak, és inkább a pénzes pasasokkal törődik, így McClane egyedül marad a buliban.

 

diehard3.gif

 

És ha ez nem lenne elég, a vidám karácsonyi party sem tart sokáig: a váratlanul megjelenő grincs Hans és rontóc barátai mindenkit bezárnak és tűzijátékkal ijesztik el, aki kiszabadítaná a bulizókat a slamasztikából.

 

shot0067.png

 

Így aztán az egyedül búslakodó McClane-re marad, hogy kiszabadítsa a bandát, és újra ünnepi hangulatot varázsoljon. Először vidám karácsonyi üzenetet pingál az egyik ártalmatlanná tett pernahajder gúnyájára, hogy így lopjon egy kis vidámságot mindenki szívébe, aztán furfangos csapdák segítségével egyesével elbánik a szívtelen gazemberekkel (ismerős, ugye? naná, innen lopták a Reszkessetek, betörők!-et).

 

die_hard_0.jpg

 

Mindebben segítségére van Al, a kissé túlsúlyos, de mindig vidám rendőr, aki karácsonykor is szolgálatban van. Bár a gazfickók úgy tesznek a járőr előtt, mintha a bulin minden rendben lenne, Al átlát a szitán, és azonnal segítséget kér a bulifúrók megfékezésére.

 

why-sergeant-al-powell-is-just-the-worst-cop-in-the-lapd-.jpg

 

A hóbortos McClane elhagyja a cipőjét a sok csínytevés közepette, Hans pedig ezt kihasználva szúrós üveggel szórja fel a padlót, hogy elejét vegye a további cseleknek, de McClane-t nem olyan fából faragták, hogy ilyen hamar feladja.

 

diehard2.jpg

 

Tervet eszel ki, kitartásának pedig meg is lesz a jutalma: Hans, a szőrösszívű gonosztevő végül belesétál a csapdába és kiesik az ablakon, nagy derültséget keltve a bulizók és a kint strázsáló rendőrök körében.

 

diehard-hansfall.gif

 

Holly végül belátja, hogy a szeretet a legnagyobb kincs, és MClane nyakába borul. Hiába, mégis csak erről szól a karácsony!

 

diehard2_header_1.jpg

 

A film, meg a vége. Spoiler. Lájk.

 

 

A Spoilert a Függő Hírügynökség gyártja. Ott is van egy csomó jó cucc!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr394542320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2015.12.26. 10:57:54

1. rész: 8/10
2. rész 7,5/10
3.rész 9/10
4.rész 6/10
5.rész 6/10

steery 2015.12.26. 11:32:29

Az első rész a brutalitása és kegyetlensége miatt közismert. Ezért a tv-kben folyton kivágják belőle a keményebb jeleneteket, ami miatt inkább Die Soft-nak kéne címezni a filmet. Az üvegszilánkokon való mesztillábozás, a láncra való fölakasztás, meg a tető felrobbantása közbeni leugrás a tűzoltócsőbe kapaszkodva tipikusan olyan megoldások, amitől kiveri a frász a nézőt.

Bezzeg a második rész! Az igen! Tele van örökzöld Bruce Willis aranyköpésekkel. "Hogy léphet az ember kétszer ugyanabba a szarba?" vagy: "És mennyi időveszteség!".
De a rosszfiúk is emlékezetes dumákat nyomnak benne, mint: "Veszteségek nem szerepeltek a tervben!" vagy: "Nem az számít, ki vagyok, hanem amit mondani akarok!" és a kedvencem: "Elhagyta a kurva szerencséje!"
Sajnos ebből a részből is folyton kivágják a tévék a szebb jeleneteket, mint amikor rádől a gazfickóra az állványzat vagy amikor beleszúrja a pasi szemébe a jégcsapot vagy amikor beszippantja a csávót a sugárhajtómű.
Az Állítólag egyik epizódjában tesztelték a felszálló repülőgépet utolérő tűzcsíkot és kiderült, hogy ez lehetetlenség. A kerozincsík olyan lassan gyullad meg, hogy egy kocogó ember is simán le tudja hagyni, nemhogy egy háromszázzal süvítő 747-es.

A harmadik rész a nagy dumák mellett főleg a változatos helyszínek miatt emlékezetes. Meg azért, amikor a főnöke ránéz a másnapos McClane-re és azt mondja neki: "Olyan vagy, mint a mosott szar." Kipakolni a Wall Streetet igazi nagy dobás volt, már önmagában emiatt megérdemli, hogy ez a rész is bekerüljön az akciófilmek panteonjába. A legszebb kivágott jelenetek közé tartozik ebben a vontatókábellel kettévágott őrszem esete a hajófedélzeten.

A negyedik rész igazi nagy kedvencem. Egy öregedő, magányos zsaru rohangál a káoszba süllyedt Amerikában, hogy mindenkit megmentsen. És azok a dumák, amiket a nyüzüge hekkerrel nyomatnak: állat! "- Leszedett egy helikoptert egy rendőrautóval. - Épp kifogytam a golyóból." vagy: "Nem tudom, annyi minden zizeg idebent." vagy: "Nem túl szoros, ugye?" és: "Egy szál belű nindzsa csaj." meg: "Mikor utoljára láttam, egy dzsip állt ki a seggéből!" továbbá: "Na mi van, elvitte a cica a nyelvedet?"
A sok grandiózus akciójelenet csodás hátterül szolgál McClane hősködéséhez, aki egymaga sorra nyírja ki a rosszfiúkat, puszta kézzel leszed a levegőből egy F-22-est és még saját magát is keresztüllöveti a pofátlan kislánya megmentése érdekében.

Az ötödik rész ellenben igen soványra sikeredett. Alig vannak benne nagy dumák, sajnos. Bár Budapestet rendesen szétrombolják benne, a humor mintha kihalt volna McClaneből, mikor a fiacskáját próbálja menteni. Emlékezetes viszont a páncélautó leborulása a Margit hídról, a harci helikopteres támadás a szálloda ellen és a teherszállítóból kilógó teherautón lógó McClane akrobatamutatványa is.

Nyugdíjas akciósztárként ezeket a részeket szerintem igen nehéz lesz Willisnek és a stábnak felülmúlnia a következő epizódban. Ha lesz egyáltalán Die Hard 6.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása