Támadás a Krull bolygó ellen (Krull, 1983) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Támadás a Krull bolygó ellen (Krull, 1983)

krull.png A klasszikus sci-finek számító Támadás a Krull bolygó ellen megtekintése során az ember képtelen elvonatkoztatni attól a gyanús érzéstől, hogy a Star Wars és a Gyűrűk Ura* közös gyerekét nézi éppen. És nem csak azért, mert ebben is szerepel Liam Neeson. A karakterek, a történetvezetés, és egyes jelenetek egy az egyben az említett alkotásokra hajaznak. Ezen állításunkat igazolandó alább képekkel dokumentálva igyekszünk lespoilerezni a film lényeges pontjait.



*Amikor Gyűrűk Urát mondunk, természetesen Tolkien regényére célzunk, hisz Peter Jackson filmjei akkor még nem léteztek, ugyanakkor az esetleges párhuzamok illusztrálására természetesen azokból vettük a képkockákat.



Krull egy békés kis bolygó, mely ikernapok körül kering. Igen, mint a Tatooine:



Ikernapok a Krullon és a Tatooineon



A bolygó középkori körülmények közt tengődő lakói félelemben élnek egy sötét elnyomó hatalom, a Szörny (vö. Sauron vagy Palpatine) és jellegzetes szabadcsapatai, a nyúzók (vö. rohamosztagosok) miatt. Említett gonosz karaktert egyébként a film első kétharmadában csak egy óriási szemként ábrázolják (vö. Sauron szeme). Íme:



A Szörny szeme (Krull) vs Sauron szeme (Gyűrűk Ura)



A szem tulajdonosa egyébként egy csúnya palotában lakik, amely magától képes változtatni a helyét (vö. A vándorló palota Halálcsillag), és azzal haragítja magára hősünket, hogy elrabol egy nőt, akit aztán ki kell szabadítani (vö. Luke --> Leia). Hősünk, Colwyn elindul a kalandos utazásra, és végül egy egész csapat csapódik hozzá segítőül (vö. a Gyűrű szövetsége). A szereplők identitására vonatkozóan az IMDb-n olvasható kommentek közt a következő összefoglalást találtuk (angolul tudók előnyben):



Colwyn = Luke
Lyssa = Leia
Ynyr = Obi-Wan
Torquil = Han Solo
Cyclops = Chewbacca
Ergo = C3PO
Seer = Yoda
Beast = Darth Vader
Slayers = Stormtroopers
Alliance = Rebellion/Empire
Glave = Lightsaber
That big rock castle thing = Death Star



A sci-fiség egyébként kimerül abban, hogy a vívós jelenetekben a kardok valamilyen rejtélyes oknál fogva színesen villognak. Igen, mint a fénykardok.



Fénykardpárbaj a Krullban és a Star Warsban



A kastélyhoz való eljutásban persze egy ősöreg (szakállas-hosszúhajú) varázsló (vö. Gandalf) segíti őket. Ő jósolja meg a jövőt, eléggé hasonló módszerrel, mint a Gyűrűk Urában használt Palantír.

Jóslás zöld izével (Krull) vs a Palantír (Gyűrűk Ura)



A sors számtalan akadályt gördít a hős kompánia útjába. Átkelnek például egy irtó veszélyes mocsáron. Igen, mint a Holtláp:



A Krull mocsara (Krull) vs a Holtláp (Gyűrűk Ura)



Aztán találkoznak egy rohadt nagy pókkal. Igen, mint a Banyapók:



Krull pókja (Krull) vs a Banyapók (Gyűrűk Ura)



És persze nem maradhatnak ki az összecsukódó falak sem. Igen, mint a Star Wars hulladékzúzója:

A küklopsz halála (Krull) vs a hulladékzúzó (Star Wars)



Valamilyen rejtélyes oknál fogva a kalandok végére Colwyn megtanulja telekinézis segítségével mozgatni azt a fura, ötágú röpködő cuccot, amivel elpusztíthatja a szörnyet. Kísértetiesen hasonlít arra, amikor Luke használja az erőt:



Colwyn (Krull) és Luke (Star Wars) használják az Erőt



 Végül hőseink megfogyva bár, de törve nem kijutnak az összeomló palotából egy veszélyes kőhídon átkelve. Igen, mint Khazad Dum hídja:



Khazad Dum hídja (Gyűrűk Ura) vs a vándorló palota hídja (Krull)



A gonosz megsemmisült, Krull lakói fellélegezhetnek. Minden jó, ha a vége jó, az meg kit érdekel, hogy hányan haltak meg.



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr334650588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása