Wayward Pines Pilot (2015) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Wayward Pines Pilot (2015)

wayward-pines-header-03.jpg

 

Az első rész megtekintése után úgy tűnik, hogy ez lesz az a sorozat, amelyet rögtön a második résszel kellett volna kezdeni. Hogy miért? Elmondom a tovább után!

 

Egy trailer jó esetben azért van, hogy felkeltse az érdeklődést a film iránt, és olyan kérdéseket vessen fel, amelyek megválaszolása aztán arra sarkallja a nézőt, hogy megtekintse a filmet/sorozatot. A Wayward Pines trailere ezzel szemben egy tökéletes tartalmi kivonat az első részből (és részben a továbbiakból). Annyira tökéletes méghozzá, hogy gyakorlatilag semmi olyan nem történik a pilotban (talán egy rövid, hangyafarknyi jelenetet leszámítva), amit ne tudhatna előre az, aki korábban megnézte az ajánlót.

 

 

Az epizód gyakorlatilag ennek a trailernek a bővített verziója, a legnagyobb probléma pedig az, hogy nem vet fel további kérdéseket, és nem szolgál olyan újabb emlékezetes pillanatokkal, amelyek miatt igazán magával tudná ragadni a nézőt.

 

Jó, ezt eddig is tudtuk, lapozzunk!

 

Az egész epizódot egy furcsa, baljóslatú érzés lengi körbe, ez azonban nem csak a furcsa eseményekből, dramaturgiából, hibbant karakterekből vagy a fényképezésből ered. A kellemetlen érzést az adja, hogy ezután a felütés után nem azért éreztük, hogy meg akarjuk nézni a következő részt, mert annyira jó volt az első, hanem épp ellenkezőleg: mert ez az epizód valójában nem nyújtott túl sokat, ezzel pedig voltaképpen a sorozat igazi céljával ment szembe, tudniillik hogy egy nagy, titokzatos rejtély szülessen meg a szemünk előtt.

 

Ott lappang ugyanis a lehetőség, hogy ezt az egyébként nagyon érdekes és hatásosan tálalható alapötletet, az egész sorozatot meghatározó rejtélyt egy ponton majd valami nagyon meglepőnek szánt, de mégis nagyon triviális csavar fogja elrontani (ahogy az általában lenni szokott mindennel, amihez M. Night Shyamalan valaha hozzáért). Az első epizód alapján ugyanis kevés okunk van azt érezni, hogy a nagy rejtély annyira izgalmas lenne, másrészt a sorozat atmoszféra-teremtő ereje a közelében sincs egyelőre azoknak az előképeknek, amelyek nyilvánvaló hatást gyakoroltak a készítőkre (Twin Peaks, X-akták, Lost), így aztán nem kárpótolja a nézőt mindazért, amit a trailerrel már lespoilerezett.

 

 

Tanulság: soha ne csinálj túl hatásos trailert, mert csalódást okozol a teljes művel!

 

Persze, mint említettük, ettől még kíváncsian várjuk a folytatást. Hátha feljavul!

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr17469962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.18. 16:50:38

Pont ezt fogalmaztam meg kb. másfél napja, hogy az egész epizód gyakorlatilag a saját előzetesét + alapötletét próbálja utolérni.

Ami szerintem még nagyon zavaró, hogy annyira a rejtélyre hegyez ki mindent, hogy ha azt elrontják, akkor elrontanak mindent. Egyelőre nincsenek karakterek, a fsz. ennél klisésebb hátteret nem is kaphatott volna, szóval az alkotók kb. minden arra az egy lapra tettek fel, hogy egy évadon keresztül jobbnál jobb csavarokat fognak kitalálni.

Tamás J. Bertalan · http://tamasjbertalan.tumblr.com 2015.05.19. 10:15:46

@danialves: igen, engem is ez zavart, hogy nincsen valódi karakterrajz, és nem elég erős az atmoszférateremtés. Nekem ezek fontosabbak, mint hogy mindig legyen csavar, sőt, igazából kifejezetten nem szeretem azokat a filmeket/sorozatokat, amik a nagy meglepetésre vannak felhúzva.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása