Amerikai Pszichó (American Psycho, 2000) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Amerikai Pszichó (American Psycho, 2000)

americanpsycho.png A film alapvető tanulsága, hogy nem kell válság ahhoz, hogy az egyszeri bróker a Wall Streeten megőrüljön, továbbá ha valaki Robert Palmer-szintű nyolcvanas-évekbeli zenei gyalázatokat hallgat, annak az esetében az említett megőrülés gyakorlatilag borítékolható is. Patrick Bateman (Christian Bale) menő üzletember, akinek az agyára megy a sok stressz, mely a folyamatos edzéssel/bőrápolással/munkavacsorákkal jár, továbbá az a tény sem dob sokat a lelkiállapotán, hogy másoknak menőbb a névjegykártyája (a filmben egyébként minden kártya egyforma, fehér alapon times new roman-szintű tipóval), illetve hogy nem tud asztalt foglalni egy nagyon menő étteremben, a Dorsiában. Ennek örömére aztán elkezd mészárolni, megöl egy másik yuppiet, de úgy rendezi, mintha az elutazott volna Londonba, aztán az üresen maradt lakásában kurvákat gyilkol válogatottan hiteltelen módon, az egyikre például több emelet magasból rádob egy láncfűrészt, és persze eltalálja. Ha valakinek még ekkor sem lenne gyanús, hogy ez a sok baromság nem lehet valódi, azok kedvéért telepakolták a filmet olyan jelenetekkel, amikor a fickó válogatott durvaságokat mond random helyzetekben (például egy pincérnőnek azt mondja, hogy legszívesebben elvágná a torkát), de senki nem reagál ezekre, mintha észre sem vennék. A végén ámokfutást rendez a városban, egy lövéssel felrobbantva a rendőrautókat, aztán felhívja az ügyvédjét, és bevall neki uszkve negyven gyilkosságot. És itt jön a csavar!



 Másnap ugyanis elmegy kitakarítani a hullákkal teli lakást, de az teljesen újra van festve, és épp menő ingatlanosok próbálják rásózni egy fiatal párra. Bateman legnagyobb megrökönyödésére az eladó még el is küldi azzal, hogy soha többé ne jöjjön vissza. Aztán találkozik az ügyvédjével, aki máshogy szólítja, és megjegyzi, hogy tök jó poén volt az üzenet, amit előző nap hagyott a rögzítőjén. Amúgy a film elején kinyírt yuppie köszöni jól van, tegnap ebédelt az említett ügyvéddel Londonban. Szóval az egész mészárlás csak szegény fickó beteg elméjében játszódott le, amint arról a határidőnaplóján látható ocsmány/obszcén rajzok is tanúskodnak!



(P.S.: Vannak olyan mozibuzik, akik szerint valójában arról van szó, hogy a fickó folyamatosan felfedi a valódi énjét másoknak, és megpróbálja bevallani a bűneit, de ebben a pénzéhes, felszínes világban senki nem hallgatja meg. A hullákat eme értelmezés szerint az ingatlanos is azért takarította el szó nélkül, hogy el tudja adni az ingatlant, ami senkinek nem kellene, ha kiderülne mi történt a falai közt. Szerintünk eme értelmezés képviselői tévednek.)




Ja, és még valami! Erre a filmre valójában azért emlékszik mindenki, mert óriási mém lett szegény Bale-ből, amint éppen mészárol.



batemanmeme.png



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr734683340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otherself 2012.08.11. 23:23:31

Megnéztem utólag, szerintem nagyon jó film, eszméletlen hangulata van, az első film, amiben tényleg jónak találtam Bale-t. A vége annyira nem ötletes, mint amennyire hangzik, a cselekmény olyan, mint egy halom tégla kötés nélkül, de a hangulat miatt simán jó film.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása