Dredd 3D (Dredd 3D, 2012) - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Dredd 3D (Dredd 3D, 2012)

dredd3d.pngDredd és kis Dredd.


Volt egy '95-ös mozi, ami eléggé megmozgatta a Dredd buzikat, mert úgy ahogy volt, mind a 96 percével megerőszakolta a kis kockafejek elcseszett kis elméjét, mert az minden volt csak Dredd bíró nem. De még mielőtt felszállnék az emeletes pónilovamra és onnan kezdeném el osztani azt a határtalanul nagy lexikális tudásomat, leszögezem, hogy mind a két film egy isten, csak én vagyok a barom, hogy utánaolvastam a Dredd kultusznak. 

Az új Dredd (Karl Urban) nem akar több lenni annál, mint ami. Olyan ez, mint a Szállító vagy még olyan se, mert abba legalább sikerült beletuszkolni egy, netalán két fordulatot is vagy ha mást nem, hát szexet, csöcsöket, meg Stattham szétgyúrt felsőtestét. Ezt viszont akár az On The Spot is forgathatta volna Dredd egy munkanapja munkacímen. Dredd kap maga mellé egy kiskopaszt, egy zöldfülűt, aki csak három ponttal bukott meg az alkalmassági vizsgákon, de vagy hússzor egymás után, viszont a csaj egy mutáns, akit valami gondolatolvasó képességgel áldott meg az élet, vagy a túlzottan is szennyezett, felperzselt sivatagi szmogtenger. A lánygyerek kiválasztja, hogy hova menjenek rendfenntartani. Persze, hogy belenyúl a tutiba, mennek is a legsittesebb környékre, ahol letartóztatnak egy faszit, de mivel a főni, Miszisz Sebhelyesarcú tudja, hogy embere köpne a kihallgatás során, ezért lezáratja az egész blokkot, mostantól senki se ki, se be és bemondja a hangosba, hogy Einstand! A Bírákat megölni jó lesz félnetek nem kell. A rádiónak sanyi, munició se sok van, de mennek és megtisztítják a blokkot. Most mondanám, hogy hihetetlen, hogy a Halálos fegyverből kunyerált végtelenített tárú lőfegyverrel operál a két bíró és hihetetlen módon írtanak ki egy egész szipus hadsereget (ja, mert innen terjed a 'lassító' a slow-mo drog, ezt a bizniszt kell felszámolni de kurvahirtelen), de szerintem hitelesen volt előadva minden. 

A zene pont úgy van megkomponálva és ütemezve, hogy magával ragadja az embert, húz a film, egészen a végéig, nincs altatás, nincs szerelmi szál, nincs érzelem, csak a küldetés teljesítése lebeg lelki szemeink előtt. De ami nagyon bassza a csőrömet, az a kibaszott szálka a szememben, hogy melyik Dredd-et szeressem?

dredd-vs-dredd.png

Ha a képregényes hátteret, amit nyilván csak melegek és geekek olvasnak, akkor a 2012 Dredd a befutó, hisz kedvenc bíránknak egy öröme van az életében, a munkája. A képregény történelemkönyvben az van megírva, hogy Dredd műszak után bemegy a központba, 10 percre befekszik valami nyugtató kamrába, aztán megy is megint melókázni. Ez a szál sincs erőltetve az új filmben, de jobban látszik, a munka iránti elhivatottság, mint a '95-ös moziban. Ellenberger Stallone jóval markánsabb személyiség volt, tőle tényleg állva hugyoztak a nők, megvolt a hírneve és mindenkiben megállt az ütő, ha csak a nevét hallotta. Karl Urban esetében ez nem volt annyira hangsúlyos, Ő csak egy bíró a sokk közül, aki jött és szétbaszta a bizniszt, oszt szevasz. A testi adottságok és az orgánum tekintetében is Stallone viszi az aranypálmát, mert neki tényleg elhittem, hogy ő a törvény, de ez lehet, hogy Vass Gábor szinkronhangjának is köszönhető. Karl Urban olyan volt, mint egy droid, épphogy nem nyikorgott. Ha egy kicsit több dühöt láttam volna, akkor talán két lapáttal tömöm a pofámba az új Dredd-et, így viszont még mindig hezitálok. 

dreddface.jpg

A '95-ös Dredd bíró akkor erőszakolta meg a fanatikusok lelkivilágát, amikor megvillantották (a film első 10 percében) Stallone arcát. Miért? Mert Dredd soha nem veszi le a sisakját. A 2012-es film hű is marad ehhez a kultuszhoz, ami nagyban rátesz az egész hitelességére. Összességében a Dredd 3D egy jó kis akciófilm, amitől nem érdemes sokat várni, egy kellemes estét kölcsönözhet egy kisebb kan társaságnak, de csak erről az egy filmről vitát gerjeszteni tök fölösleges. A korábbi film ismeretében próbáljuk törölni az emlékeket, mert az csak egy hollywoodi giccsbe nyúló, posztapokaliptikus testvér- és szerelmi dráma, némi izmozással megspékelve. Hülye vagyok? Fogjam már be? Miről beszélek? Stallonét lecsókolja Herhey bíró, majd kisebb merevedéssel elmotorozik a napfelkeltébe bazmeg.



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr254982157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása