A legjobb vámpírfilmek - Spoiler

northpark_sidebar.png

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

A legjobb vámpírfilmek

isdb.png

Történelem:


A történelmi feljegyzések alapján (II. Pius pápa, Antonio Bonfini) III. Vlad gróf minden logikától elzárkózott megalomániás őrült volt, aki kegyetlen kínzásokkal tartotta rettegésben a közelében élő népeket, mellékneve, a Drakul jelentése sárkány (lévén Zsigmond király már apját a Sárkány Lovagrendbe iktatta) pedig pöpec alapjául szolgált a későbbi vérszopó legendáriumnak. Mindez nem véletlen, hisz  egyik kedvenc kínzási módszere, mellyel a pórnépet gyötörte, a  testnyílásokon keresztül történő karóba húzatás volt, mindemellett állítólag nem zárkózott el a csecsemőfalástól és az élve nyúzástól sem (mindez azonban csak annyira igaz, mint Mátyás legendás igazságossága: a múlt ködébe vesző tényeket elhomályosították a későbbi mendemondák). Kegyetlenkedései közepette hatalommániáját sem volt képes kielégíteni, épp ezért számtalan értelmetlen hadakozásba fogott, így került szembe II. Mohamed török szultánnal, illetve Mátyás királlyal is, aki tömlöcbe vettette a megbízhatatlan erdélyi mumust, nehogy leégjen a nagy magyar napfényben.


220px-Vlad_Tepes_001.jpg


"Igazi vladember"

(Fotó: Wikipedia)

Legenda:


A vámpírrá manifesztálódást vélhetően rettenetes, vérszomjas híre alapozta meg, valamint a köznép gunyoros és rettegéssel átszőtt mendemondái. A csecsemőkből főzött vacsora története épp úgy gyanút kelthetett a síron túli származásra, mint a meggyilkoltak véréből kotyvasztott fittness-ital fogyasztása. A szóbeszéd lassú tűzként égetett hosszú agyarszerű fogakat, denevérszerű szárnyat és emberi vér után vágyó olthatatlan szomjat a gróf alakjára.


Irodalmi és mozgóképes pályafutás:


Az irodalmi klasszikussá válásban Bram Stoker regényes rémalakja segítette a Drakula legendát, nevesül a 1897-ben íródott Drakula gróf rémtettei. E mű szolgált a későbbiekben szinte minden klasszikus vámpír történet alapjául. 


200px-Dracula1st.jpeg


Az egyik első -s alapfilmnek nevezhető alkotás- az 1922-es Nosferatu, F. W. Murnau némafilmje. Az expresszionista jellemzőktől eltérően a filmet valós helyszíneken forgatták, a fentebb említett regény alapján, s mivel az író rokonai jogi vitákat szítottak, az adott történettől sokban eltért a mozgóképes verzió. Új neveket kaptak a szereplők (például Vlad helyett Orlok grófra kereszteződött Drakula), Van Helsing karaktere teljesen kimaradt, valamint a vámpír alakja, a pestis megtestesítőjeként patkányszerű alakot kapott, s a regénytől eltérően rettegett a napfénytől. A film legendáriumához tartozik, hogy több munkás is eltűnt a forgatás közben és a valódi koporsó melyet a film díszleteként használtak (és Erdélyből való volt) a forgatás végére köddé vált.

 
Jóval később a híres művészfilmes Werner Herzog alkotása, A Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979) a rendező sajátos ars poétikáját vegyítette az expresszionista némafilmes elemekkel és egy különleges esszenciával bíró vámpírfilmet kanyarintott a nézők elé. A vércsapoló gróf karakterét a vitatott tehetségű Klaus Kinski játszotta, kinek tébolyult alakításában Drakula egy viselhetetlen, maníros bőregérré avanzsálódott - egyes értekezők szerint e formálás tette a gróf karakterét emberközelivé, s mutatta meg annak belső kínszenvedéseit a halhatatlanságtól (részemről egy felhúzott kezű bohóc vinnyog németül, értelmetlen Miki egér-szerű fogakkal).


kinskinosferatu.jpg


"Kiszívom a véredet!"


E két jeles klasszikus után a lista szinte közreadhatatlanul óriási, mind a trash-ipar, mind Hollywood s a teljes filmművészet csontig fejte a vámpírkultuszt. A filmek mellett mindenképp tisztelgést, valamint egy perces néma olvasást kíván Lugosi Béla alakja, aki magyarként Hollywood egyik leghíresebb Drakulája volt. A továbbiakban a teljesség igénye nélkül válogattam össze néhány általam nagyra becsült vámpíroskodó mozit.


Például a nyolcvanas évek egyik gore horror filmje, melynek alkotója a klasszis  Poltergeist rendezője Tobe Hooper volt (itt már szó esett kevésbé sikerült alkotásáról is): az 1985-ös Életerőben (Lifeforce) erotikusan túlfűtött űrvámpírok pattintják fel a védtelen átlagpolgárok ütőereit, majd mumifikálódott üccsisdobozként hajigálják el őket a sivatagban. Izmos kult.


Érdekes csemegeként lapul a japán anime, a D, a vámpírvadász, 1986 (吸血鬼ハンターD, Kyūketsuki Hantā Dī). Hideyuki Kikuchi 34 vápírnovellát írt s ezekből kettő (az első és a harmadik) szolgált alapjául az említett mozgóképes verziónak. Az európai és amerikai körökben jól ismert történeteknél jóval líraibb 
és vérben tocsogó a japán mester vámpír eposza. Alakjai olyan apokaliptikus "hentelésekben" tobzódnak, hogy minden jobb üzleti érzékkel rendelkező vámpír azonnal vérivót rendezne be küzdelmeik helyszínein az éhező kollegáknak. 


vampirehunterd.jpg


Guillermo del Toro
mexikói vámpírtacoja mellett sem lehet elmenni, hogy ne lépjünk véres tócsáiba - a jellemző motívumokon túl a rendező minden jól bevált klisét elhagy, és
Cronos című alkotásában inkább a függőség pszichikai vetületére és az öröklét problematikájára emeli a hangsúlyt. Brutális és magával ragadó, nem véletlenül volt a mester hollywoodi ugródeszkája. 


Ha már mehikói izzásban állítjuk pellengérre a jó öreg Vlad gróf unokaöccseit, említést kell tenni az Alkonyatól pirkadatig 
(From Dusk Till Dawn) félhollywoodi/félgrindehouse horrora, mely a Tarantino és Rodriguez páros egyik iszamós és perverz agymenése volt. Minden jelen van a vásznon ebben az esetben is, a klasszikus karakterek azonban metszőfogakon túl derekas szilikon cickókat kapnak, a főhősök pedig épp annyira véráztatta mentében csetlenek-botlanak, akár az ellenlábas vámpírfiak. 

 

from-dusk-till-dawn-16.jpeg


Zárásul csak annyit engedek az Alkonyat fiaskóból közre, hogy minden jól nevelt vámpír-fan magasról elutasítja a manöken alkatú, a napfénytől ragyogásba fúló mormon tinivámpír papírmasék vértelen játékát. 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr364878727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dpdp 2012.11.01. 11:07:29

Blade? Underworld?

Szerkó Ferkó 2012.11.01. 11:12:30

John Carpenter: Vámpírok?

dpdp 2012.11.01. 11:20:26

Interjú a vámpírral, Drakula halott és élvezi - szerintem ez a legjobb ever Mel Brookstól.
Ja, és egy aktuális: Éjsötét árnyak Tim Burton rendezésében

Darkcomet 2012.11.01. 11:31:18

"A vércsapoló gróf karakterét a vitatott tehetségű Klaus Kinski játszotta, kinek tébolyult alakításában Drakula egy viselhetetlen, maníros bőregérré avanzsálódott - egyes értekezők szerint e formálás tette a gróf karakterét emberközelivé, s mutatta meg annak belső kínszenvedéseit a halhatatlanságtól (részemről egy felhúzott kezű bohóc vinnyog németül, értelmetlen Miki egér-szerű fogakkal)."

Kb. eddig olvastam ezt a fostalicska postot. Ez a pár sor mindent elárul a cikk írójáról.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.11.01. 11:35:36

Near Dark, Hunger, Elveszett fiúk, A vámpír árnyéka (ez a Nosferatu forgatásáról szól), Addiction?

Underworld csak kínzásra, ahhoz képest a Blade is művészfilm.

Lugosi Béla életéről, pontosabban a végéről meg az Ed Wood Tim Burtontől.

Oh Dae Su 2012.11.01. 11:43:38

Park Chan-Wook: Szomjúság
Legjobb vámpírfilm ever!

Tamás J. Bertalan · http://tamasjbertalan.tumblr.com 2012.11.01. 11:47:48

@Darkcomet: Először is ez egy szubjektív post, ami jelezve is van benne. Másrészről tudjuk, hogy nem divat az egyébként általunk is nagyra becsült Herzog mester filmjeiről rosszat mondani, de nekünk tényleg az a véleményünk, hogy az ő '79-es Nosferatuját túlértékelik, kánon ide vagy oda.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.01. 12:45:30

nah ez egy nagyon szubjektív poszt az biztos.

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.11.01. 13:00:57

Iszonyatosan sok fontos és jó vámpíros film kimaradt, ami azt illeti...

adt 2012.11.01. 14:01:05

"1985-ös Életerőben (Lifeforce) erotikusan túlfűtött űrvámpírok pattintják fel a védtelen átlagpolgárok ütőereit, majd mumifikálódott üccsisdobozként hajigálják el őket a sivatagban. Izmos kult."
Ember láttad egyáltalán a filmet??????Sivatagban?Megmondanád, hogy Londonban hol van sivatag?Mert a film vagy az űrrepülő fedélzetén, vagy Londonban játszódik!
Ja és milyen ütőerekről beszélsz?Mert ők az életenergiát szívják ki a szájukon és a szemükön, nem pedig vért szívnak!
És még valami:
Olyan filmetek meg sem említesz, mint az Interjú a vámpírral,Drakula,Drakula 2000,Penge,vagy a valóban klasszikus 1986-os Fright Night!
Öcsi, szerintem menj, és nézd inkább a Barátok köztöt, és írjál arról posztot, az neked való!

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.11.02. 12:45:32

Ki ne maradjon az Éhség, Tony Scott első jelentős filmje. Vagy a kárhozottak királynője, vagy az Engedj be!, vagy az Alkonytájt, vagy Az elveszett fiúk, vagy a Vámpírok bálja, vagy a Vámpírok Havannában, vagy a True Blood, és az a többi sok tucatnyi jó vámpírfilm, ami az elmúlt évtizedekben készült, de a szerző nem tud róluk, ezért nem is említette meg őket. (és NEM csak amerikai filmeket értek vámpírfilmek alatt)

Pereszlényi Péter Pál 2012.11.02. 12:45:50

@Plejzinger Ottó: Igen,szubjektív és rengeteg minden kimaradt, mint ahogy azt írtam is( pl. Coppola Drakulája is, de nem egy összefoglalás volt a cél). A "sivatagban kólásdoboz" egy idézet volt -jogos a lebaszás- ezt jeleznem kellett volna, amúgy pedig nem az életerőt hanem a nedvességet szívják ki. Mindazonáltal értekezem neked szívesen, személyre szólóan akár a Jóban rosszban-ról, vagy amiről csak akarsz áldott jólelkű barátom.

Pereszlényi Péter Pál 2012.11.02. 12:48:37

@mariovideo.eu: "A továbbiakban a teljesség igénye nélkül válogattam össze néhány általam nagyra becsült vámpíroskodó mozit."

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.11.02. 12:51:31

Ez virágnyelven azt jelenti, hogy vagy a szerzőnek botrányos az ízlése, ezért csak a legócskább címeket válogatta ki, vagy a vámpíros filmek tizedét sem látta eddig, csak a gagyit. Nyilván egy ilyen összesítés nem tud kitérni a valaha készült összes vámpírfilmre, de azért mégis kihagyni egy csomó fontos címet legalábbis elég furcsa - akkor is, ha nem becsüli őket nagyra.

Pereszlényi Péter Pál 2012.11.02. 12:53:23

E posztnak nem a vámpír klasszikusok felsorolása volt a célja...a továbbiakban aki erről értekezik, annak elsorvad a kislábujja

Pereszlényi Péter Pál 2012.11.02. 12:57:20

@mariovideo.eu: olyanokat szerettem volna megemlíteni, melyek talán nem túl ismertek (kuriózum, érdekesség gyanánt). Pl. Az interjú a vámpírral tény,hogy klasszikus, még jóanyám is ismeri,épp ezért arról szerintem már nincs mint beszélni...ennyi

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.11.02. 12:59:01

Egy Alkonyattól pirkadatig is "nem túl ismert"? o_O

                       A film, meg a vége!

süti beállítások módosítása